Årets första julgodis ♥

Jag har aldrig varit den som bidragit med mat till julbordet med familjen. Det har liksom varit alla "vuxna" som gjort det. Med åren har jag ju tagit tag i saker och ting och nu skulle jag få till ett helt okej julbord. Mn sen jag flyttade till Norge vågar jag ju inte alls ge mig på det där med julmat. Allt jag hör är hur svårt det är att laga ribbe och allt sånt där, så nono, vågar icke. Däremot så vågade Öystein sig på ribbestek idag, så vi har faktiskt ätit ett litet norskt julbord till middag, mums!
Jag fick riktig julkänsla och tog tag i det där som jag faktiskt är bekväm med att bidra med på jul, godis.Jag älksar att göra julgodis och har med åren samlat på mig en hel del favoritrecept. Jag vill prova så mycket som möjligt så jag gör sällan mycket av varj sort, så av recepten blir det ca 10-15 godisar, men det brukar räcka. 
 
Första ut i år var mozartkulor, klassiker eller hur? Det är ju knappt idé att lägga ut recept för alla vet liksom hur man gör även om man inte gjort det. Jag använder 50 gram nougat, 100 gram marsipan/mandelmassa och 100 gram mörk choklad. Det blir 13 stycken, i varierande storlekar, hehe. 
 
Min absoluta favorit är ännu enkalre, peanut butter cups. Du behöver bara choklad och jordnötssmör, enklare än enklast! Jag använde 100 gram mjölkchoklad som jag smälte i vattenbad. När chokladen har smält så täck kanterna på små folieformar. Fyll ungefär halva och använd något litet som hjälpmedel för att täcka kanterna, se till att få chokladen hela vägen upp. Se till att spara ca en fjärdedel av chokladen för att ha som lock. När alla formar är fyllda (jag använde 10) så stoppa in dom i frysen i några minuter, när chokladen är så pass tunn så går det fort för den att frysa. Om du vill ha praliner som påminner mer om Reese's Peanut butter cups så kan du blanda jordnötssmör med florsocker, deras nötsmör är väldigt sött. Jag rekommenderar chunky pb men hade creamy hemma och smaken blir ju samma. När chokladformarna fryst så fyll dom ca två tredjedelar med jordnötssmör. Du vill ha plats för chokladlock men ändå ha så mycket jornötssmör som möjligt. Stäl in i frysen igen i ca 15 minuter. När det är fryst har du på resten av chokladen som lock så att pralinen blir hlt sluten. 
 
 
 
Jag är ingen konstnär, det syns va? Haha! Menmen, goda är dom iallafall! 
 
 
2015, Mat och recept | Jul, Julbord, Julgodis, Julmat, Recept | |
Upp