Fyra favoriter som är bra för kroppen

Många har ju som nyårslöfte att bli nyttigare, äta bättre och träna mer. Under förra nyåret så var jag under en sådan period. Jag hade lagt om min kost och jag hade börjat träna och gått ner en hel del i vikt. Men det som var vitkigt för mig att inse, något som jag gjort fel tidigare när jag, kalla det bantat, är att det finns kalorier och det finns kalorier. Tidigare räknade jag alltid kalorier, vilket till slut triggade någon form av ätstörning hos mig, jag åt så lite på en dag att jag kollapsade på jobbet. Min matplan det senaste året har sett ut ungeför såhär:
 
  • Frukost
  • Lunch
  • Mellanmål
  • Middag
  • Kvällssnacks om jag blivit sugen
Att äta ofta blev viktigare för mig och att få i sig lite av varje vid iallafall varje stor målltid. Mina luncher har ofta varit sallad i någon form, mest för att det är enkelt och bekvämt att bara slänga ihop vad man har hemma. Middag är oftast husmanskost och då ser jag till att äta enligt tallriksmodellen. Mina frukostar har bestått av allt från smoothies och nicecream till havregrynsgröt och chiapudding. Jag har ätit mycket nötter och frön, för att få i mig nyttiga fetter som kroppen behöver för att kunna fungera, iallafall min. Så tänkte plocka ut några recept som är enkla, snabba och suveräna som frukost eller mellanmål när man kommer hem från jobbet eller skolan. 
 
 
ÄPPLE & KANEL OVERNIGHT OATMEAL
Det här är min go-to gröt, speciellt under hösten. Overnight oatmeal för er som inte vet är en gröt som man förbereder kvällen innan i en helt förslutningsbar burk. Det går att variera på alla möjliga sätt men det här är min favorit! 
  • 1 dl havregryn
  • ½-1 dl kesella
  • ½ dl mandelmjölk
  • ½ skopa proteinpulver med vaniljsmak (eller annan vaniljsmaksättare)
  • 1 krm kanel
  • ½ äpple hackat i små bitar eller rivet
  • grovt hackad mandel
  • 1 tsk chiafrön
Blanda havregryn, chiafrön och kanel i en burk. Blanda i en shaker mandelmjölken med proteinpulver så att du slipper klumpar. Häll shaken över gryna och blanda, tillsätt kesella, äpple och mandel och blanda noga. Täta burken, jag brukar använda en tupper-burk eller en mason jar, och ställ i kylen över natten. På morgonen brukar jag värma den något och sen toppa med vad jag känner för. 
 
 
CHIAPUDDING MED PISTAGE
 
  • 1dl mandelmjölk
  • 1/3 dl pistagenötter
  • 1,5 tsk chiafrön
  • 1 tsk vaniljprotein eller 3 droppar vaniljstevia
Kombinera alla ingredienser i en mixer och mixa tills nötterna är krossade. Häll över blandningen i en burk som går att försluta. Smeten får en väldigt tjock konsistens direkt, så om du har gott om tid på morgonen behöver du inte göra det kvällen innan för att ha den länge i kylen, 30-60 minuter räcker. Jag gillar väääääldigt tjock chia så jag låter min stå hela natten. Om du tycker att den är för tjock kan du späda ut den med mer mandelmjölk på morgonen.
 
 
CAKE BATTER SMOOTHIE
 
  • 1 banan
  • ½ dl mandelmjölk
  • 1 msk jordnötssmör
Det här är en smoothie som jag ofta tillsätter mitt syrsmjöl i för extra protein, plus att jag tycker det förhöjer den nötiga smaken, även macapulver är gott i, men det ska man undvika som gravid!
Här är det bara att mixa ihop allt precis som vilken smoothie som helst. Som ni ser på bilden har jag toppat med pecannötter och blåbär vid sidan av, vilket jag tycker passar allra bäst till. 
 
 
BLÅBÄRSNICECREAM
En favvo på sommaren. Nicecream ju egentligen det samma som smoothie, fast den är gjord på helt frysta frukter och bär, oftast med banan vilket ger smoothien en konsistens närmare glass än smoothie. 
  • ½ fryst banan
  • 1 dl frysta blåbär
  • en skvätt mandelmjölk
  • vaniljstevia eller proteinpulver med vaniljsmak
Som sagt, som vilket smoothie som helst. Bara kombinera allt i en mixer och kör på. Tänk på att skiva bananen innan du fryser den så att det är enklare att mixa. Stevia eller proteinpulver kan såklart bytas ut mot annan sötning eller vaniljsmaksättare. 
 
 
2016, Mat och recept | |
Upp